sâmbătă, 31 martie 2012
Nu e doar ziua pacalelilor;)
Buna ecologistilor.Va amintiti cand erati mici si erati pacaliti de 1 Aprilie?Bine inteles,dar si voi faceati acelasi lucru la randul vostru.Surpriza este ca chiar maine e Ziua Pacalelilor,din nefericire pentru ecologisti cand romanii aud de 1 Aprilie nu se gandesc decat la pacaleli.Dar,nu e doar atat...Maine este Ziua Pasarilor.Minunatele creaturi care se presupun ca ar fi urmasi ai gigantilor dinozauri,au o zi numai a lor dar trebuie sa recunoastem ca nu stiam chiar toti acest lucru.Dar nu uitati protejati si padurea,pentru ca ea te tine in viata si nu degeaba ecologistii au organizat Luna Padurii intre 15 Martie si 15 Aprilie.
vineri, 30 martie 2012
Un blog de locul 2
joi, 22 martie 2012
"Capcana drogurilor si victimele ei"
Buna Bacauanilor!Astazi astazi avut loc concursul "Capcana drogurilor si victimele ei".La proiect au participat cate o clasa de-a 6-a din cele trei scoli,"Mihai Dragan","Alexandru Ioan Cuza" si atractia zilei a fost scoala "Constantin Platon".Am avut de desfasurat o piesa de teatru care sa justifice faptul ca drogurile nu trebuie consumate.Prin tragerea la sorti am hotarat cum vom incepe ordinea.Prima a fost scoala "Mihai Dragan" care trebuie sa recunoastem ca a avut un scenariu surprinzator de bun.Am urmat noi,clasa a 6-a C,noi reprezentandu-ne scoala,dar a iesit totul bine.Premierrea a fost plina de aplauze,scoala "Alexandru Ioan Cuza" a primit locul 3,scoala "Constantin Platon" locul 2 iar scoala"Mihai Dragan" locul 1.Si totusi noi am primit cele mai multe aplauze pentru ca am atins realitatea.La ora 14:00 am mers la Parcul Catedralei pentru a scrie pe baloane mesaje pro-viata si Contra-droguri.Baloanele au fost suflate de in aer la zeci de metri de pamant.In cele
fi-ti mandrii de noi.A fost in piesa:Lungu Alexandra,An
dreea Gradinaru,Sfaca Tiberiu,Damian-Luca Rares,Lovin Alexandru,Popescu Tudor,Istek Turkay,Diana Mihoc ,Alexandra Chirila si Solomon Codrin.Aplauze pentru munca lor si no
rmal cu ajutorul doamnei diriginte Alina Stefancu.A publicat Margineanu Raluca.
duminică, 18 martie 2012
In cautarea Minunilor Mamei Nature
Este duminica,18 martie,si am pornit in cautarea unei ape curate si a unui izvor sanatos foarte aproape de Bacau...La Slanic Moldova.La 20 de grade afara nu am fost singurii care am pornit in cautarea ei.Deci am poarnit pe traseul ce duce spre comoara vietii plin de gheata si zapada...tipic unui loc muntos. Mergand pe drumul propus am gustat apa sarata,dulce,rece,calda si totusi toate aveau un criteriu comun...SANATOASA.Dar chiar daca afara era cald zapada nu s-a topit chiar atat de mult...
Ne continuam drumul si dam de izvoare ba secate,ba inghetate dar sa nu uitam sa au stat la pana -26 grade.Imediat ce am ajuns pe un pod am observat ce a putu face frigul,o teava,niste apa si putin ajutor de la Mama Natura.
joi, 15 martie 2012
Eco sfaturi
Sfaturi pentru o baie eco
- Schimba rezervorul toaletei! Majoritatea bazinelor noi elibereaza 8 litri de apa la fiecare folosire, in timp ce modele mai vechi folosesc intre 9 si 12 litri. Daca o noua achizitie nu este posibila, poti pune o greutate in rezervor, iar consumul de apa se va reduce.
- Redu timpul alocat dusului la jumatate! In fiecare minut petrecut sub dus se consuma 25 de litri de apa.
- Inlocuieste becurile incandescente din baie cu unele economice! Becurile fluorescente sunt cu 90% mai eficiente decat cele cu incandescenta.
- Alege mobilier ecologic fabricat din materiale reciclate sau realizat manual.
- In baie se consuma mai multa apa decat in orice alta camera a locuintei. Din cauza apei poluate cu detergenti si a altor produse de igiena, plus energia consumata pentru incalzirea acesteia, baia oricaruia dintre noi are impact major asupra mediului.
- Foloseste produse de igiena care au certificare ecologica. Majoritatea sampoanelor din comert contin chimicale care pun sanatatea in pericol.
- Multe dintre acestea ajung apoi si in mediu si il pot afecta iremediabil.
Eco sfaturi!
Sfaturi pentru o gradina eco
- Mama natura nu are nevoie de un cocktail chimic de pesticide si fertilizatori pentru a-si urma cursul normal. Poti folosi la fel de bine un compost natural.
- Pastreaza resturile de la fructe, legume si zatul de la cafea intr-un recipient pentru a obtine compost. Acesta poate fi folosit in gradina proprie, iar rezultatul va fi o recolta mai bogata, crearea unui sol fertil, dar si economisirea spatiului din gropile de gunoi.
- Foloseste-ti imaginatia si creeaza ghivece din ambalaje. Acestea pot fi decorate cu resturi de materiale sau chiar pictate. O alta varianta prietenoasa cu mediul o reprezinta si ghivecele realizate din plastic reciclat.
- Printre straturile de flori si gazonul din gradina puteti planta si cateva legume de sezon. Rosiile, vinetele, ardeii si verdeata sunt cateva dintre plantele care nu au nevoie de o atentie deosebita. Astfel veti avea legume proaspete si ieftine, crescute natural.
- Colecteaza apa de ploaie daca locuiesti la casa. O poti folosi la udatul gradinii sau la spalatul masinii si astfel poti face o economie de de litri de apa pe an.
Eco sfaturi!
Sfaturi pentru un birou verde
- Lumina artificiala reprezinta 44% din consumul total de electricitate al cladirilor de birouri. Obisnuiti angajatii sa stinga lumina cand pleaca pentru mai mult de 15 minute din birou si incercati sa utilizati cat mai mult lumina naturala.
- Recicleaza tot ce se aduna in interiorul companiei. Aproape toate tipurile de hartie pot fi reciclate, inclusiv hartia de fax, plicurile si printurile promotionale, la fel si telefoanele vechi. Afiseaza in locurile cu trafic intens informatii clare despre ce poate fi reciclat si ce nu.
- Stabileste ca politica a companiei utilizarea doar de consumabile de birou si mobilier fabricate din materiale reciclate.
- Incurajati angajatii sa foloseasca propriile tacamuri pentru masa de pranz si sa nu le foloseasca pe cele din plastic. Asigurati-le apa potabila filtrata, pentru reducerea consumului de apa imbuteliata.
Eco sfaturi!
Sfaturi pentru jucarii
- Cumparati jucarii fara PVC, un material care elimina toxine in mediul inconjurator pe tot parcursul ciclului sau de viata.
- Cand cumparati o jucarie, ganditi-va si la longevitatea ei. In loc de jucarii iefti ne din plastic, alegeti obiecte din lemn, care vor rezista generatii de-a randul.
- Cautati jucarii din plus fabricate din material organice precum lana sau bambus.
- De asemenea, asigurati-va ca toate jucariile sunt vopsite cu coloranti nontoxici. Mult mai important decat jucariile este timpul petrecut in aer liber, in curte sau in parcuri. Incurajati-va copiii sa faca miscare si sa practice sporturi.
- Doar pentru ca o jucarie a mai fost folosita nu inseamna ca si-a pierdut farmecul.
- Luati in considerare si jucariile la mana a doua. Iar cele care nu le mai plac copiilor dumneavoastra pot fi, la randul lor, revandute sau donate.
- Jucariile cu baterii sunt galagioase, mai periculoase pentru copil si devin o problema pentru mediu atunci cand trebuie aruncate. Evitati-le pe cat posibil, iar daca cei mici nu cedeaza, folositi baterii reincarcabile.
- Nu conteaza doar ce-i in cutie, ci si cutia in sine. In loc sa o aruncati, ajutati-i pe copii sa o includa intr-un proiect de lucru manual.
Eco sfaturi!
Motive pentru a recicla sticla
- Cioburile de sticla constituie un material de inlocuire a materiilor prime
- Cioburile produse de fabricile de sticla se folosesc integral in fabricatie, in industria sticlariei
- Sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune in bucatele mici
- Prin reciclarea unei tone de sticla se economisesc 1,2 tone de materii prime (soda, nisip, feldspat)
- Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati
Anvelope “eco” made in Slatina
Grupul de firme italian din domeniul auto Pirelli produce la fabrica sa de la Slatina o gama de anvelope ecolgice, care utilizeaza materiale fara titei si reduce nivelul consumului de combustibil si al noxelor masinii cu pana la 4,2%, au declarat pentru Green Report reprezentantii Pirelli Romania.
“Anvelopele eco fac parte dintr-o abordare globala, integrata a ecologiei. Grupul acorda o atentie din ce in ce mai mare mediului, intr-un proces care vede ecologia aplicata la intregul lant, de la utilizarea materialelor noi, fara titei, pana la produsul final”, au subliniat reprezentantii companiei.
In acest context, la fabrica Pirelli de la Slatina se produce gama de anvelope - Cinturato P4 si P6, destinate masinilor cu motoare mici si medii, si Cinturato P7, pentru vehicule de dimensiuni medii.
sâmbătă, 10 martie 2012
Solutii ecologice pentru curatarea soselelor dupa zapada
Dupa ce a trecut prin valuri interminabile de zapada, Romania ar trebui sa caute solutiipentru curatarea soselelor.
La fel de adevarat este ca putem imprumuta metodele nordicilor. Acestia isi incalzesc drumurile cu apa termala, sau chiar pe baza de curent electric.
Aceasta este clorura de calciu folosita in prezent pe drumurile Romaniei. Partea buna: costa numai 2.000 de lei pe tona. Partea proasta: nu topeste zapada la -15 grade. In plus, distruge asfaltul sau caroseriile masinilor
Romania a ramas, in opt ani, fara 400 hectare de parcuri
Romania a ramas in doar opt ani, din 1991 pana in 2009, fara 401 hectare de spatii verzi, acestea fiind inlocuite cu blocuri de locuinte sau cladiri de birouri, arata datele date publicitatii de INS.
Pana la finalul anului 2013, orasele din Romania ar trebui sa ajunga la media europeana de 26 de metri patrati de spatiu verde pe locuitor, desi in prezent, cele mai multe au sub 20 de metri patrati, informeaza Adevarul.
Daca in Europa spatiul verde pe locuitor a scazut din cauza cresterii populatiei, in tara noastra insa, lucrurile s-au intamplat exact invers: populatia oraselor a scazut in 18 ani cu aproape 700.000 de locuitori, dar si suprafata spatiilor verzi s-a diminuat.
Energie solara din spuma de meduze
Potrivit CNN, cercetatorii folosesc proteina verde fluorescenta obtinuta prin lichefierea meduzei stralucitoare Aequorea Victoria, des intalnita in largul coastelor de vest ale Americii de Nord, pentru a crea “celule de combustibil” in miniatura.
Acestea ar putea fi folosite pentru alimentarea unor nanodispozitive microscopice care ar putea functiona independent in interiorul corpului uman ajutandu-ne sa “luptam”, de exemplu, cu tumorile.
Nanotehnologia pare sa fie viitorul medicinei, dar este inca in faza incipienta. Totusi, solutia pare sa fie data de noua descoperire.
Profesorul Zackary Chiragwandi de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia a declarat ca a dezvoltat aceasta metoda de generare de energie la nanonivel prin administrarea unei picaturi de proteina verde fluorescenta de la meduze pe electrozi de aluminiu si prin expunerea lor la lumina ultravioleta.
Efectul de sera
Efectul de seră poate fi descris ca fiind rezultatul interacţiunii dintre lumina solară şi straturile de gaze cu efect de seră din atmosfera terestră, care se întind până la înălţimi de 100 Km deasupra suprafeţei planetei (voi explica puţin mai târziu la ce ne referim prin sintagma "Gaze cu efect de seră").
Spectrul luminii solare (un termen - lumina - folosit oarecum impropriu în acest caz şi care desemnează aici toate formele de energie care ajung pe Pământ de la Soare) este compus din lumina vizibilă, radiaţiile infraroşii (percepute de noi, oamenii drept căldură), razele gamma, razele X şi radiaţiile ultraviolete.
Când radiaţiile solare (ca să folosim o exprimare mai aproape de realitatea de fapt) ating atmosfera terestră, în jur de 25 de procente din energia lor este reflectată înapoi în spaţiul cosmic de către nori şi alte particule atmosferice. În jur de 20 de procente sunt absorbite în atmosfera. De exemplu, moleculele de gaz din straturile superioare ale atmosferei absorb radiaţiile gamma si X. Radiaţia ultravioletă este absorbită de către stratul de ozon, localizat între 19 şi 48 de km peste nivelul mării, în stratosferă
SUA: Cand caprele inlocuiesc masinile de taiat iarba
Municipalitatile si institutiile de stat din Maryland, din apropiere de Washington, au descoperit un mijloc original si ecologic de a se debarasa de buruienile din parcuri si gradini: au facut apel la capre, informeaza sambata AFP, mentionand ca societatea Eco-Goats din Davidsonville a furnizat “materialul”.
Oamenilor “nu le place sa mearga in locuri pline de maracini, albine sau urzici”, a declarat pentru France Presse Brian Knox, fondatorul si proprietarul societatii, in timp ce ducea o turma spre o zona de defrisatdin Gaithersburg. Caprele, dimpotriva, adora acest lucru, a adaugat el.
Eco-goats, care exista de trei ani, pune la dispozitie zeci de capre, in functie de suprafata de teren ce trebuie curatata, instaleaza bariere pentru a controla zona de pascut, verifica in fiecare zi “munca” efectuata.
“O turma de 30 de capre poate inghiti in fiecare zi buruienile de pe 100 de m2 de teren”, potrivit societatii, si, “cum sunt agile si bune cataratoare, pot “ataca” si plante mai greu accesibile”.
Romania urca pentru prima data in top 10 al celor mai atractive tari din lume privind investitiile in energie eoliana
Romania a intrat in topul celor mai atractive zece tari pentru investitii in energie eoliana, dupa ce a urcat trei locuri, de pe 13 in noiembrie, potrivit raportului trimestrial Country Attractiveness Indices al Ernst & Young (E&Y), care include 40 de tari.
“Indicele E&Y plaseaza Romania pe acelasi loc cu Polonia si Irlanda privind atractivitatea pietei de energie eoliana, si foarte aproape de tari precum Suedia, Franta si Italia”, se arata intr-un comunicat al E&Y.
Din Europa Centrala si de Est, Polonia se situeaza pe zece, la egalitate cu Romania in privinta atractivitatii pentru investitii in sectorul energiei eoliene, Grecia pe 26, Turcia pe 29, Ucraina pe 32, Bulgaria 33, Ungaria si Cehia 38.
In functie de indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabila, eoliana, solara, geotermala si biomasa, Romania se mentine pe locul 13 la nivel mondial, inaintea Poloniei si dupa Australia si Spania (ambele pe 11). Lider a ramas si in acest an China.
Romania este considerata cea mai atractiva tara din regiune pentru investitii eoliene, urmata de Polonia, Grecia (21), Turcia (30), Ucraina (32), Bulgaria (34), Ungaria (39) si Cehia (40).
Un al doilea depozit ecologic zonal de gestionare a deseurilor ar putea fi deschis la Tulcea
Un al doilea depozit ecologic zonal de gestionare a deseurilor ar putea fi deschis la Tulcea, in localitatea Mihai Bravu, investitie ce ar costa 26 de milioane de euro, din fonduri europene, si care ar fi administrata de Consiliul Judetean Tulcea. Aceasta chiar si in conditiile in care un astfel de depozit nu ar fi tocmai necesar, avand in vedere ca in urma cu patru ani o firma privata, Ecorec Bucuresti, a pus in functiune un astfel de depozit ce are o capacitate de stocare de 25 de ani. Investitia CJ Tulcea ar fi utila doar daca pretul pe care populatia il plateste ar fi mai mic decat cel actual.
In urma cu patru ani, adica in 2008, o firma privata, Ecorec, a solicitat si a obtinut toate autorizatiile pentru deschiderea unui depozit ecologic de deseuri in municipiul Tulcea. Mai mult, investitia a fost acceptata de Primaria Tulcea fara niciun fel de probleme, avand in vedere ca gestionarea deseurilor era un capitol sensibil al administratiei locale, care era fortata de actele normative aprobate de statul roman la solicitarea Uniunii Europene.
Poluare accidentala
In 14 august 2011, in ultimele ore de program de la compania Universal Alloy Corporation Europe, s-a produs defectarea accidentala a unei prese de extrudat. Acest fapt a provocat scurgerea unei cantitati mici de ulei hidraulic in apele pluviale.
Incidentul a avut un impact minor asupra mediului, provocand daune care pot fi remediate in cel mai scurt timp. Conform normativelor si politicilor de transparenta, reprezentantii UACE au anuntat imediatAgentia de Protectie a Mediului si Comisariatul Judetean Maramures al Garzii Nationale de Mediu care au procedat la investigarea fenomenului. In paralel, s-a decis inchiderea imediata a echipamentului, stoparea si curatarea de urgenta a scurgerii de ulei.
Copiii vor cauta cuiburi prin parcurile din Galati
Incepand de maine si pana pe 30 mai 2012, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati demareaza proiectul educational, organizat anual, „Cine isi face cuib si cine locuieste in parcurile noastre?”,manifestare care are ca obiectiv principal conservarea avifaunei spatiilor verzi din judetul Galati.
Aceasta actiune a fost initiata inca din anul 2007 de Sectia Muzeu din cadrul institutiei galatene si reuneste elevi din clasele V-VIII de la mai multe unitati scolare din Galati. In fiecare an, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati are alaturi Inspectoratul Scolar Judetean Galati si Societatea Ornitologica Romana.
Inscrierile pentru participare la proiect vor avea loc in perioada 1 – 10 martie 2012, la sediul muzeului galatean, toate clasele V-VIII cu profil de bilogie fiind asteptate sa se ia parte la acest adevarat maraton de educatie si stiinta.
Ecologia din Romania(gunoaiele muntilor)
vineri, 9 martie 2012
Ce e ecologia?
Oradea,Capitala Verde a Romaniei
Oradea a fost desemnata castigatoare si la categoria a III-a, orase cu peste 200.000 de locuitori, unde au fost nominalizate Timisoara, Cluj-Napoca, Braila, Sector 2- Bucuresti si Brasov.
Orasul bihorean a obtinut inclusiv premiul blogosferei in cursa celor mai "verzi" orase, cu 41 de voturi. Pe locul al doilea, in clasamentul bloggerilor, a urcat Brasovul, 20 de voturi, urmat de Sinaia, 4 voturi, Timisoara, Suceava, Ramnicu Valcea, Cluj Napoca si Sector 2 Bucuresti, 1 vot.
Salvarea dramatică a 30 de delfini eşuaţi pe plajă
Leopeul
Ligrul
Balenodelfinul
Colupul
Colupul
Pisica Bengaleza
Acestă este rezultatul unei încrucișări între pisică leopard asiatică și o pisică domestică, fiind obținută pentru prima dată undeva între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX de către oameni de știință care au vrut un animal de companie cu un aspect exotic, dar cu un temperament domestic. Culoarea blănii ei variază de la ruginiu și maro la portocaliu ori culoarea fildeșului, cu pete.
Zebroida
Broasca Testoasa
Broasca testoasa are o rezistenta formidabila la foame, ce poate ajunge pana la 400 de zile.
Cea mai grea broasca testoasa din lume la ora actuala este broasca testoasa pieloasa LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 Kg si o lungime de 2-3 m; ea inoata cu viteza unui atlet in cursa de 100 m si traieste numai in apele marine.
Cele mai mari broaste testoase de uscat traiesc in Insule le Galapagos (Testudo elephantopos) si in Insulele Oceanului Indian. Ele depasesc 1 m lungime si o greutate de 250-400 Kg.
In America de Nord traieste o broasca testoasa de circa 100 Kg, care se remarca prin carapacea ei neregulata si printr-o limba prevazuta cu un apendice in forma de vierme pe care-l misca atat de convingator, incat atrage pestii drept in gura.
Insula cea mai populata cu broaste testoase uriase este Aldabra din arhipelagul Seychelle (Oceanul Indian), declarata rezervatie naturala. Pe acesta insula traiesc peste 100.000 de broaste testoase uriase.
Broasca testoasa din specia Testudo Radiata traieste peste 200 ani.
In anul 1961 in Desertul Gobi a fost descoperit scheletul unei broaste testoase de dimensiuni uriase. Acesta a apartinut speciei Ankylozaur si atingea 2 m inaltime si 5 m lungime, considerent pentru care geologii au denumit-o "tancul catarator".
Pe coasta Cubei a fost gasita in anul 1937 o broasca testoasa gigant, cu o lungime de 4 m si in varsta de peste 500 de ani, ceea ce presupune ca traia inca de pe vremea cand Columb a descoperit America.
Lalele
Laleaua a fost foarte apreciata inca din trecut. Ea apare pe ceramica veche si pe vestitele covoare orientale. In textele vechi pastrate in moschei, sunt descrise sute de soiuri de lalele si serbarile fastuoase organizate cu ocazia infloririi lor.
Pe masura raspandirii in Europa, laleaua a ajuns aproape nelipsita in toate gradinile din Germania, Franta, Anglia si Olanda. Pasiunea pentru aceasta floare a devenit echivalenta cu goana dupa aur.
A doua patrie a lalelelor a devenit Olanda. Aici laleaua ajunge inca inainte de 1500, iar in secolul al XVII-lea ea este la mare pret: bulbii se foloseau ca moneda de schimb sau ca zestre si valorau greutatea lor in aur. In 1673 in Haarlem este creata laleaua neagra, de fapt o nuanta foarte inchisa de indigo-violet, eveniment sarbatorit aici anual cu mult fast.
In prezent culturile de lalele in Olanda se intind pe mai mult de 10.000 hectare, laleaua fiind recunoscuta peste tot in lume ca floarea nationala a acestei tari.
Laleaua se inscrie in randul florilor cu mare popularitate si datorita faptului ca prezinta largi posibilitati de cultura si utilizare. Soiurile existente in cultura sunt grupate dupa diverse criterii, precum epoca de inflorire, inaltimea si vigoarea, caracterele florilor etc.
joi, 8 martie 2012
Vreamea 9 martie Bacau
12:00 - 15:00 2°C, Innorat partial Presiune atmosferica: 1034 hPa
Umiditate: 49%
Precipitatii: 0 mm
Punctul de roua: -7°
15:00 - 18:00 2°C, Innorat partial Presiune atmosferica: 1034 hPa
Umiditate: 50%
Precipitatii: 0 mm
Punctul de roua: -8°
18:00 - 21:00 0°C, Innorat partial Presiune atmosferica: 1034 hPa
Umiditate: 58%
Precipitatii: 0 mm
Punctul de roua: -7°
21:00 - 00:00 -2°C, Innorat partial Presiune atmosferica: 1035 hPa
Umiditate: 68%
Precipitatii: 0 mm
Punctul de roua: -7°
Biologia
Biologia este știința care se ocupă de studiul tuturor organismelor vii, precum și al entităților (virusuri / viruși, viroizi) și fenomenelor legate de acestea. Termenul a fost creat și introdus în știință in 1802 de către Jean-Baptiste de Lamarck și G. Treviranus[1] și provine din cuvintele grecești βίος / bios, « viață » și λόγος / logos, « cuvânt, discurs, știință ». Cele mai vechi cunoștințe scrise din domeniul biologiei datează de la Aristotel și Teofrast. Dintre personalitățile biologiei mondiale putem aminti pe G.L.L. de Buffon, G. Cuvier, J.H. Fabre, Ernst Haeckel, Jean-Baptiste de Lamarck, Carl Linné, Charles Darwin, G.J. Mendel, Th. Schwann, H. de Vries, Alfred Russel Wallace, A. Weismann.
Iepurele de casa
Originea
Iepurele de casa s-a obtinut cu 6000 de ani in urma, prin domesticirea iepurelui de vizuina. Vestigiile arheologice confirma domesticirea iepurilor in Spania, de unde s-au raspandit in Asia si restul Europei.
Domesticirea si crearea sistemelor de crestere si selectie au condus la modificarea caracteristicilor biologice (cresterea prolificitatii), dar, in schimb, a scazut rezistenta la boli.
Aspectul exterior, rase si dimensiuni.
Ca aspect general, facand abstractie de multitudinea de rase, iepurele este inzestrat cu urechi lungi, ascutite la varf si late la baza si culcate pe spate, fiind ridicate la orice zgomot perceput. Capul este ovoidal din profil, alungit, cu un botic lat si bine evidentiat. Ochii mari, rotunzi, migdalati, de culori variate in functie de rasa, prezinta miscari ample, ceea ce-i permite iepurelui sa vada in orice directie. Buza superioara este despicata pe linia mediana, fiind una dintre particularitatile speciei. Corpul este atat lung cat si lat, cu un piept adanc si spate lat. Musculatura membrelor posterioare este foarte bine dezvoltata, punand in evidenta o coapsa generoasa. Labele membrelor posterioare sunt mult mai bine dezvoltate si mai late in comparatie cu cele din fata. Coada este scurta, musculoasa, stufoasa si purtata aproape intotdeauna ridicat. Spre deosebire de alte rozatoare, iepurele nu-si poate folosi gherutele (5 in fata si 4 in spate) pentru a se prinde.
Aspectul blanitei variaza in functie de sezon. Astfel, iarna ea este deasa si moale, iar vara este lunga si mai rara. Coloritul acesteia este extrem de variat, gasindu-se in diferite nuante si modele, specifice fiecarei rase in parte.
Reciclarea
Multe materiale de împachetat , hârtie de ziar , servetele , sunt facute în totalitate sau în parte din fibra de hârtie reciclabila .
Spre deosebire de plastic , hârtia este o inventie straveche a omului , dar cu toate acestea a devenit ieftina si usor de procurat abia dupa ce revolutia industriala a facut posibila fabricarea hârtiei pe scara larga .
Hârtia este cel mai frecvent deseu întâlnit în mai toate sferele de activitate si constituie o importanta sursa de fibre de celuloza , celuloza fiind substanta naturala care sta la baza producerii hârtiei .Hârtia fiind fabricata din celuloza se biodegradeaza ( descompune ) mult mai usor decât plasticul .
Sub forme diferite , hârtia ocupa aproximativ 41 % din totalul gunoiului menajer pe care îl producem .
Exista trei tipuri de hârtie care pot fi reciclate direct :hârtia de calitate (caietele de scoala , hârtia de copiator , plicuri , hârtia de dactilografiere , hârtia de computer), hârtia de ziar si cartonul .Hârtia de calitate nu contine hârtie colorata pentru a schimba culoarea noii hârtii obtinute prin reciclare .
Sarpele de Casa
Sarpele de casa (Natrix natrix) nu este un sarpe veninos si nici constrictor, fiind frecvent intalnit in Europa si, respectiv, in Romania. Ei sunt dificil de sesizat intrucat se deplaseaza rapid si sunt extrem de precauti. Intrucat ei isi incalzesc corpurile prin intermediul mediului ambiant, acesti serpi se tolaneasc la soare imediat dupa mijirea zorilor pentru a-si ridica temperatura corporala suficient incat sa fie apti pentru a-si desfasura activitatile normale si pentru a-si digera prada.
Taxonomie
Regnul: Animalia
Increngatura: Chordata
Subincrengatura: Vertebrata
Clasa: Reptilia
Ordinul: Squamata
Subordinul: Ophidia
Familia: Columbridae
Genul: Natrix
Specia: Natrix natrix
Aspectul exterior
Sarpele de casa este, in general, verde inchis sau maroniu cu un colier (doua pete semilunare) caracteristic galben, crem sau portocaliu situat in spatele capului, particularitate care explica o alta denumire a sa, de sarpele cu inel. Coloritul sau poate fi de asemenea de la gri pana la negru. Fata interna a corpului este intotdeauna mai deschisa la culoare. Pe partile laterale ale corpului se pot sesiza dungi verticale. Linii negre coboara de la nivelul ochilor lor mari si aurii, cu pupila rotunda, pana la comisurile gurii. Limba lui bifurcata este de culoare albastru-negru, ca si irisul. Ochii si narile sunt dispuse pe partile laterale ale capului. Indivizii complet negri (melanistici) si albinosii sunt rar intalniti. Solzii sunt dispusi longitudinal, de-a lungul corpului. Masculii pot fi identificati pe baza prezentei unei umflaturi la nivelul bazei cozii si a lungimii mai mari a cozii in comparatie cu femelele, precum si in urma numararii solzilor subcaudali (68-72 la mascul si 52-56 la femela).
Sarpele de casa prezinta un corp zvelt, atingand o lungime de circa 100-110 cm la mascul si de pana la 170-180 cm la femela, femela fiind de cele mai multe ori mai mare decat masculul.
Exista mai multe varietati de culoare. Dintre acestea cel mai usor de recunoscut sunt urmatoarele:
Trebuie sa tineti cont ca imediat dupa naparlire, coloritul este mai deschis.
Comportamentul
Sarpele de casa este o reptila diurna, desfasurandu-si activitatile in principal in timpul zilei. Ii place sa lancezeasca la soare in locurile cu vegetatie bogata, dar este si un bun inotator, serpuind la suprafata cu capul deasupra apei. Daca simte apropierea vreunui pericol, sarpele de casa se scufunda in apa, ascunzandu-se printre vegetatia acvatica, putand ramane sub apa pana la o ora.
Serpii de casa sunt animalute gregare, tolanindu-se la soare alaturi de alti confrati si chiar si de vipere.
Daca veti avea curajul sa-l luati in mana, sarpele de casa va incerca sa se apere, eliminand secretia urat mirositoare a glandelor sale anale si prefacandu-se mort. Uneori, el poate efectua anumite atacuri false napustindu-se asupra victimei, dar fara a deschide gura. Ceea ce trebuie sa stiti, este ca sarpele de casa nu este veninos, nu ataca omul niciodata si nu musca daca este prins, rareori.
Habitatul
Sarpele de casa este distribuit in aproape intreaga Europa, exceptie facand nordul acesteia, in diferite tinuturi ale Africii de Nord si Asia Centrala. Sarpele de casa populeaza regiunile din jurul mlastinilor, baltilor, lacurilor si apelor curgatoare, dar il putem gasi si in paduri, la camp sau in zonele lipsite de vegetatie, ducand o viata atat acvatica, cat si terestra.
Hranirea
Sarpele de casa este un carnivor convins, hranindu-se in principal cu broaste, pesti si rareori cu tritoni, soareci si pasari mici. Puii si tineretul se hranesc cu predilectie cu mormoloci de broasca. Prada este prinsa si apoi inghitita de vie. Un studiu efectuat recent arata ca un sarpe de casa poate supravietui circa un an consumand numai 6-7 broaste.
Reproducerea
Cand temperatura mediului ambiant scade drastic, in lunile octombrie-martie, sarpele de casa intra in hibernare, utilizand vizuinile abandonate ale iepurilor, fisurile din stanci, mormanele de ingrasaminte naturale (balegar) sau radacinile copacilor ca adapost.
Imediat dupa iesirea din hibernare, sarpele isi petrece primele cateva zile in apropierea hibernaculumului. Ulterior, acesta se va deplasa in cautarea hranei sau a unui partener pentru imperechere.
Speranta medie de viata a sarpelui de casa este in jur de 13-15 ani, maxim 25 de ani.
Efectele gerului: Marea Neagra e inghetata bocna, iar Dunarea fierbe!
In Mamaia te puteai plimba la pas pana la stabilopozi. O fasie de sticla s-a intins de la mal, pana la aproape 300 de metri, spre larg. Este un fenomen rar, sunt de parere meteorologii.
Suna straniu, dar Marea Neagra s-a albit brusc la mal, dupa gerul patrunzator din ultimele zile. Intr-o singura noapte, apa sarata a format in zonele adapostite de diguri un patinoar natural, marginit de valuri de un albastru ireal. Iar minunea a atras repede destui gura casca.
Daca se sparge gheata, socul termic este urias pentru organism, oricat de sanatos ar fi, avertizeaza medicii. Asa ca jandarmii au patrulat toata ziua, incercand sa-i convinga pe localnici sa admire peisajul incredibil de pe nisip, unde sunt in siguranta.
Acelasi ger a dezvaluit un alt spectacol al naturii, dar pe Dunare. Dimineata, fluviul se zbatea si parea ca ar vrea sa dea in clocot.
Practic, apa se evapora, asemenea celei dintr-o cana cu ceai, lasata afara in frig. Pentru marinari insa, fenomenul poate fi periculos, mai ales daca navele lor nu au radar la bord.
Apa Marii Negre, cunoscuta pentru salinitatea ei ridicata, a inghetat si acum 4 ani, cand meteorologii spuneau ca nu isi amintesc ca in ultimii 20-30 de ani sa se mai fi intamplat asa ceva.
Fenomenul s-a repetat acum, dupa decenii in care, oricat ar fi fost de frig, valurile ajungeau totusi pana la mal. Luni noapte, pe litoral sunt prognozate tot temperaturi scazute, de -18, -19 grade Celsius, asa ca n-ar fi de mirare daca stratul de gheata s-ar intinde marti si mai mult spre larg.
miercuri, 7 martie 2012
Fii auzit!
Spune nu taierii plantelor!Codourile pot fi facute de noi sau din ceramica,sticla mai ales ca acum avem atat de multe cadouri de unde putem alege...De ce sa taiem florile daca apoi le aruncam?!Florile de obicei se usuca iar apoi le aruncam fara a ne uita inapoi dar daca vrem neaparat o floare ca simbol pentru o persoana sunt si flori care se usuca iar apoi le poti pastra ca amintire sau ca ornament.Fii atent cu florile...ele te mai tin inca in viata!