vineri, 9 martie 2012

Lalele


Laleaua a fost foarte apreciata inca din trecut. Ea apare pe ceramica veche si pe vestitele covoare orientale. In textele vechi pastrate in moschei, sunt descrise sute de soiuri de lalele si serbarile fastuoase organizate cu ocazia infloririi lor.

Pe masura raspandirii in Europa, laleaua a ajuns aproape nelipsita in toate gradinile din Germania, Franta, Anglia si Olanda. Pasiunea pentru aceasta floare a devenit echivalenta cu goana dupa aur.

A doua patrie a lalelelor a devenit Olanda. Aici laleaua ajunge inca inainte de 1500, iar in secolul al XVII-lea ea este la mare pret: bulbii se foloseau ca moneda de schimb sau ca zestre si valorau greutatea lor in aur. In 1673 in Haarlem este creata laleaua neagra, de fapt o nuanta foarte inchisa de indigo-violet, eveniment sarbatorit aici anual cu mult fast.

In prezent culturile de lalele in Olanda se intind pe mai mult de 10.000 hectare, laleaua fiind recunoscuta peste tot in lume ca floarea nationala a acestei tari.

Laleaua se inscrie in randul florilor cu mare popularitate si datorita faptului ca prezinta largi posibilitati de cultura si utilizare. Soiurile existente in cultura sunt grupate dupa diverse criterii, precum epoca de inflorire, inaltimea si vigoarea, caracterele florilor etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu